Hong Kongs historie
Arkeologiske utgravninger viser at det har vært mennesker i Hong Kong i over 30.000 år. Steinverktøy fra steinalderen har blitt funnet i Sai King. Religiøse utskjæringer på øyene og ved kysten har også blitt funnet. Steinalderfunn fra 1920-tallet kan vitne om innflytelse fra nord-kinesiske steinalderkulturer, som Longshankulturen. Bronseverktøy- og våpen har blitt oppdaget på øyene Lamma og Lantau.
Under 100-tallets Han-dynasti ble området bosatt av Han-kinesere. Kanton og den omkringliggende regionen var et betydelig handelsområder under Tang-dynastiet og det fantes havner som betjente denne handelsvirksomheten. Den første sterke tilflyttingsbølgen fra det nordlige Kinga begynte under Song-dynastiet mellom 970 og 1279. Da mongolene erobret Kina, flyktet song-herskerne til Kowloon der de overgav seg i 1276. Etter at Yuan-dynastiet etablerte sitt herredømme rundt Hong Kong, ble innvandringen fra nord sterkere. Hovednæringene da var fiske og perledyrking.
I 1517 dro den portugisiske handelsmannen Fernão Pires de Andrade til sør-Kinakysten for å forhandle med handelshusene i Kanton. Portugiserne steg i land på en øy de kalte Tuen-Mun og tok livet av noen av de fastboende. De lykkes med å etablere en handelspost i Macau.
Det britiske Ostindiske kompani kom for første gang til området etter at portugiserne opprettet sine handelsforbindelser. Handelen med engelskmennene vokste sterkt, og i 1711 grunnla britene et handelshus i Kanton. På denne tiden var kinesiske varer veldig etterspurt i Europa. Te, silke og andre asiatiske luksusgoder var svært ettertraktet. Britene begynte å eksportere opium til Kina. Da den keiserlige regjeringen forsøkte å sette en stopper for opiumshandelen brøt det ut krig. Under den første opiumskrigen (1840-42) ble Hong Kong erobret av britene i 1841. Etter den andre opiumskrigen måtte Kina også gi opp øya Kowloon. Først i 1898 fikk Hong Kong sitt nåværende omfang. Da ble et større område av fastlande utleid til Storbritannia for en periode på 99 år.
I 1949 vant kommunistene frem på fastlandet. Etter deres maktovertagelse kom 1 million flyktninger til Hong Kong som vokste til en betydelig industriby. I 1980-årene nærmet leieavtalen med britene seg opphør, og det ble fastslått i 1984 at hele Hong Kong skulle bli et spesielt administrativt område under Beijing i 1997.
Kina har det siste ordet i alle viktigte spørsmål og bestemmer over Hong Kongs utenrikspolitikk og forsvar. Styresettet i Hong Kong er preget av økonomisk liberalisme. Det fungerer delvis demokratisk selv om det ved visse valg er begrenset stemmerett. Regjeringssjefen er for eksempel ikke direkte valgt, men utpekes av et valgkollegium hvis medlemmer er delvis utnevnt av Kina, og delvis kåret ved valg med begrenset stemmerett. Alle borgere som er fylt 18 år har alminnelig stemmerett.
I bakgrunnen seiler et britisk krigsskip i Hong Kong